Bosanski forum @ forum.bujrum.ba  

Go Back   Bosanski forum @ forum.bujrum.ba > DRUŠTVO > Zdravlje

Zdravlje Zdravlje vs. Bolest

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2010, 09:15   #1
ABAB
Proud member

Dajete li djeci fluor tablete?

Sta ste citali o fluoru? Kakva su vasa razmisljanja?
ABAB is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2010, 11:30   #2
Grlica
hablešćina

Grlica's Avatar

nemam svoje lično, al najbliže ....rodica davala/daje djeci, sve troma i sin sa 9 godina sad ima bijele mrljice na stalnim zubima i teta zubarica kaže da je to od flora??!!
pošto kupila po to i prodala

“...kad bih se mogao vratiti u mladost, učinio bih opet sve iste greške, ali malo ranije.” (Tallulah Bankhead).."
Grlica is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2010, 11:46   #3
ABAB
Proud member

taj fluor je prava misterija. nije samo da su ljudi zbunjeni nego i strucnjaci generalno su podijeljeni.
Old 01-15-2010, 13:09   #4
zuta
Custom user title

zuta's Avatar

davala neko vrijeme dok je bio sasvim mali, prestala nakon nekoliko mjeseci. dovoljno mu je kolicina koja je u kaladontu.
zuta is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2010, 13:20   #5
ABAB
Proud member

Quote:
Originally Posted by zuta View Post
davala neko vrijeme dok je bio sasvim mali, prestala nakon nekoliko mjeseci. dovoljno mu je kolicina koja je u kaladontu.
ispitujute li te kad ides na kontrole? prvi put kad sam rekla da ne dajem, grozne su bile. sad ih ignoriram, ali sam pisala jednom norveskom profesoru i pitala za savijet, koji je rekao da su klicine u kaladontu dovoljne iako su norvezani imali dobre rezultate sa fluorom pa ga zato forsiraju tako agresivno.
Old 01-15-2010, 13:43   #6
luna
nocna mora

kod nas flor dodaju u vodu. a i inace idemo kod zubara svako 6 mjeseci i kaladont...
nikad me dokotorica nije pitala dajem li im bilo kakve suplemente

ja nesto i nisam ljubitelj suplemenata, ne sto mislim da stete, nego sto mislim da treba jesti kako treba i onda si ok, i mislim da su suplementi lazno uljuljkivanje da si ok, a nisam bas sigurna koliko se iz one tablete stvarno dobije.

dajem im omega 3 i kad je zima vitamin c, ali sve to sporadicno

isto to i sama uzimam na isti nacin.

doduse, ja sam malokrvna, i izgleda da bih trebala da ipak uzimam malo zeljeza. vidjecu, zasad se trudim jesti spinat, salatu i brokoli... pa kako bude... ako bas na sljedecem mjerenju opet bude isto, mozda pocnem

ja imam malo zesce probleme sa stolicom i nekad mi sav fibre svijeta ne pomaze, pa onda uzimam metamucil i caj za stolicu. ali tacno vidim - cim krenem jesti smece, stolica mi to pokaze. kad jedem voce i povrce, a ne hljeb, rizu, krompir, tijesteninu i kolace - stolica odmah bolja

tako da su meni ona south beach diet pravila tacno sto mi treba da jedem da budem ok

ja mislim isto da ti to malo previse uzimas srcu - svaki doktor je i covjek i ima misljenje. i ima pravo na to misljenje. ne znaci da mi to trebamo i raditi, ako mislimo da necemo

ali ja ne vidim, mak na konac, da nam flor steti. ako ima jedna stvar u sjevernoj americi ( gdje se voda mahom florise) to je da djeca imaju lijepe zube. po zubima mozes tacno da vidis ko je rodjen ovdje ( dobro, imaju tu i ortodonti posla) ja imam jedan most i tri kapice, pola korjenova nemam uopste, koliko su moji zubi unisteni, a starci su mi bili zubari. da nisu, vjerovatno bih imala 32 implanta u glavi.
Old 01-15-2010, 14:33   #7
phenno
Ko kaze da nema ovo.

phenno's Avatar

Luno jel' flor ili hlor?

Kod nas se voda hloriše
Old 01-15-2010, 14:57   #8
Neyne
Fateless

Neyne's Avatar

Quote:
Originally Posted by phenno View Post
Luno jel' flor ili hlor?

Kod nas se voda hloriše
i hlor i flor. flor se ubacuje za zube, ne za higijenu vode.

Moja je mama uzimala Zimafluor kad je bila trudna i ja sam uzimao poslije pranja zuba od prvog zuba, sjecam se roza kutijice sa bijelim poklopcem, to mi je bilo ko nagrada.

Kad je Tanya bila trudna sa Noahom, mi smo pitali doktora treba li sta uzimati za zube djeteta, on je rekao da nema nikakve potrebe, s obzirom da se flor dodaje u vodu.
Old 01-15-2010, 15:08   #9
luna
nocna mora

ne sekiraj se ti, feno, covjek uci dok je ziv
Old 01-15-2010, 15:18   #10
phenno
Ko kaze da nema ovo.

phenno's Avatar

ahhahaha, sjajno

ne smijem ni da pitam ubacuje li se kod nas flor
papak čovjek, pa to ti je...
Old 01-15-2010, 15:34   #11
Gaia
all is one

Gaia's Avatar

Ja ne znam da li dodaju fluor u vodu ovdje, znam da svako malo, kad nemaju pametnija posla, polemisu za i protiv.

Djeca idu redovno zubaru, svakih 6 mjeseci, i tada im, izmedju ostalog, nanesu (ne mogu da nadjem bolji izraz za "apply" lol) fluor na zube izvana. Nikad me niko nije pitao dajem li ni da li hocu da dajem fluor u tabletama.

Inace ne dajem im nikakve dodatke. Pedijatar mi kaze ako dobro jedu, ne treba im nista. Malo off: djeca mi imaju nevjerovatno dobre navike sto se ishrane tice, npr. ako stavim salatu na sto prije nego sjednemo vecerati, dok se okrenem one sve pojele, i ono maslinovo ulje i sirce hljebom pokupile, i ja moram praviti novu (a bogami ihi ne izgladnjujem prije vecere lol). Voce ne mogu da nakupujem, sve se pojede, jogurt nece vocni nego samo obicni, prirodni, dalad dressing nece gotovi kraft, nego maslinovo ulje i vinsko sirce...Ja se ne mogu nacuditi, jer ja sam kao dijete bila super picky.
Old 01-15-2010, 15:54   #12
ABAB
Proud member

dok sam zivjela u americi, 7g. nisam dobila niti jedan karijes...to je ono sto me fascinira. u americi je specificno to sto je voda florisana tako da trudnice za vrijeme trudnoce unesu dok se zubi jos zacinju. tada je najefikasnije...

medjutim, ja sam iznenadjena koliko su mi zubi bili ok dok sam bila u us (inace nemam problema sa zubima, ali otkako sam odselila iz usa svake godine recimo imam jedan karijes u prosjeku)...to je razlog zasto razmisljam o tim tbl., a s druge je moja mama koja je djeciji specijalist i koja hoda po seminarima non stop, medjutim pedijatri su uglavnom strogo protiv uzimanja (da moze biti stetan za svasta nesto)

odatle moja dilema

moja djeca piju ovo riblje ulje i vitamin C jedino...i to se trudim da se sjetim, jer me frka za njihove kosti. medjutim, cujem da norvezani koji uzimaju ulje cijeli zivot i dalje imaju problema sa kostima (po statistikama) tako da se pitam koliko je djelotvorno.

ja ne uzimam nista, ponekad vitamin C ako mi je bas naporan dan
Reply

Bookmarks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules