![]() |
|
|
#1 |
|
Proud member
|
Koliko je vazna kreativnost?
Cesto se pise o tome kako skole ubijaju kreativnost. Kakvi po vama trebali biti programi da odrze kreativnost djece, ili da ih razvijaju?
Da li je to uopce vazno za buducnost jedne licnosti? Kako vi "njegujete" svoju licnu kreativnost? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
poremećakinja
|
Moje shvatanje i poimanje kreativnosti ide ovako (a nekako se formiralo na svom vlastitom primjeru i ponekad kad cujem nesto sto rings true) (a mislim da postoje prava ozbiljna pedagoska psiholoska itd istrazivanja, pa zapravo ima boljih informacija out there):
Da je poenta kreativnosti (u umjetnosti ali isto i vise u svakom drugom poslu) da rijesis neki problem - kad je ozbiljan i kad je na frku i kad ga treba rijesiti ili presjeci da ga neko drugi rjesava. E sad, u ovom zadatku ucestvuje i kreativnost, i inteligencija a itekako i koncentracija, i ove dvije posljednje kvalitete su vaznije. Koncentracija zavisi od zdravlja, psihickog i fizickog, i discipline i redovnog rada, odsustva panike itd, inteligencija - isto se vjezba, a kreativnost je sposobnost da neko gleda 'out of the box'. Ako se negdje pokaze - to je takodje znak odsustva panike i vjerovatno mentalne sposobnosti da brzo u glavi preokrenes nekoliko 'wild guesses' i isto brzo sa strane isprobas neku glupost/ludost koja upali. Ja imam dojam da se kreativnost njeguje opustenim radom, zapravo igrom. Djeca se npr igraju s igrackama, blatom itd. i u tim okolnostima kad stvarno nije vazno sta ce ispasti od toga, razvijaju kreativnost. IMHo - i za odrasle je vazno jako (ili ja jednostavno ne mogu od toga da odustanem nikad u zivotu i to je neka moja karakterna mana..., a god knows da sam vremena protratila zabadava mozda na racun ove fiks ideje...) da se isto tako igraju s necim mimo radnog vremena/skole. Ili sasvim druga oblast ili nevezani neki projekt, ali da imaju neku stvaralacku ili intelektualnu aktivnost kojoj ne pristupaju kao problem solving - now. Ja kad god godinu-dvije radim jako fokusirana na ono sto radim, bez ovako necega - jednostavno se istrosim. Onda umjesto da kombinujem ovakve stvari, kolabiram i nista ne radim pola godine ili nekad godinu tj. privalim se na roditeljske jasle; onda obicno opet kampanjski prionem na posao koliko sam duga i siroka, i ponovo imam svakakve kreativnosti koja izlapi nakon nekog vremena.
|
|
|
|
#3 |
|
poremećakinja
|
Ili ovako skraceno: kada rjesenje nekog problema (pitanje, kompozicija, dizajn, plan...) nastaje tako što uzmeš input i zadaš output i skontaš najbolji put između inputa i outputa - to je inteligentno rješenje problema. Kreativno rješenje problema je kad preispitaš i input i output i promijeniš problem i na taj način ga riješiš (ali stvarno,a ne fol).
Hmm.. zapravo pitanje je bilo kako razvijate kreativnost svoju i dječiju... to sam gore napisala. Za škole - klasika - neke aktivnosti i predmeti gdje su djeca motivirana stvarno da rade, a ne kaže im se tačno šta i kako da rade. To je i poenta svih onih bezveznih predmeta - likovnog muzickog itd. Niko tu nikad nije ni ucio ni naucio nekoga da svira ili slika, nego se ovako ovo razmišljanje vrednuje više nego tehnika.
|
|
|
|
#4 |
|
poremećakinja
|
PS. hej ali osim ovoga njegovanja kreativnosti mislim da je važno i boriti se protiv kreativnosti u dva slučaja:
1. kada se na neki problem nudi kreativno rješenje (ono, out of the box, preispitani input i output i promijenjen problem) koje se zapravo prezentira i reklamira kao rješenje a ustvari fakat nije rješenje uopšte jer je neki input output skroz zanemaren, ili je vec bio zanemaren pa ga je bilo fazon uključiti itd. Za ovo su zgrade u historijskom centru grada najbolji predmet - moze biti neznamkako kreativno rjesena zgrada, ali posto se nije vodilo racuna kako se uklapa u ostatak, totalni je promasaj. A sto posto je o projektu neko pričao: vidi kako je samo kreativno, mora se cijeniti jer je kreativno. 2. kada sa vama u timu radi neki kreativac ( ), tj. neko ko slabo radi tj. izvlači se, međutim -ili putem observacije teskog rada ostalih clanova tima ili puste sreće- na kraju useta i donese pravo rješenje. Ok, ovo može spasiti projekat, i ako vi uspijete ovo uraditi svaka čast. Međutim u ovim slučajevima ja mislim da stvarno treba biti pošten (tj. ja nastojim kada se meni posreći ...) i priznati da se taj lucidni momenat nikad pa ni tad ne bi desio da se već nije toliko i toliko radilo na nečemu, pa makar u pogrešnom smijeru; tj. da je to neka genijalna iskra, zaiskrila bi prije 3 dana. (Izuzev ako se radi o vašem šefu koji je popljuvao/la ideju x juče i poslao/la vas da radite y, a on sam nastavio/la na x i to donio/la nakon tri dana i prekrižio/la sva ostala rješenja - tada je najbolje ili čestitati mu ili mijenjati radno mjesto.)
|
|
|
|
#5 |
|
Proud member
|
nedavno je bio clanak u Scientific American Mind o vazno igranja kod djece za razvijanje kreativnosti. Samo po sebi to nije nista novo, ali mislim da je u USA to postala zanimljiva tema, jer roditelji jesu fokusirani na performance i razne organizirane aktivnosti da se djeca treniraju od rane mladosti. S druge strane, ja zivim u sredini gdje se ide u drugu krajnost (po mom misljenju), gdje je samo igra vazna za djecu, i bilo kakav napor u razmisljanju za djecu, ucenje, treniranje smatra se negativnim za djecu. To su neke teme o kojima cesto raspravljam s roditeljima tu...
Po meni je taj balans tako vazan, a istovremeno tesko za izvesti, gdje djeca uce odredjenu vjestinu (Da li je to sport ili instrument ili ples), a istovremeno ne gube zaigranost koja dodje do izrazaja nakon savladane tehnike (bilo cega cime se bavi). Moje licno misljenje je da izlozenost razlitostima svakakve vrste (od hrane i ukusa, ljudi, aktivnosti, predmeta, etc) mogu stvoriti sposobnost kod djece da o istoj stvari razmisljaju na vise nacina. (ili ovo stvori zbunjenu djecu koja ne znaju kud ce i sta ce poslije )Kad pises o poslu gdje jedna osoba dodje sa fantasticnom idejom, to moze biti resultat tg cijelog procesa, diskusije, mucenja, mozganja cijele grupe. Iako, ne vjerujem da je samo do srece, nego i sposobnosti pojedinca. U stim slucajevima bi bilo fer odati priznanje cijelom timu - ali ako jedna osoba ima istu tendenciju vise puta, onda ocito ima i neku sposobnost da absorbira informacije i preradi ih na novi nacin. Iako mozda djeluje kao lijenost ta ne-aktivnost, to ne mora znaciti. Kreativni proces obicno ima razne faze - gdje je ta lijenost sazrijevanje informacija i znanja. Mozda te faze koji ti opisujes kod sebe su upravo to - sazrijevanje ideja (mada ti sebe nesto puno kritiziras ).Da li raznolikost aktivnosti i hobija kojima se bavimo pomaze da razmisljamo "out of box"? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
nocna mora
|
ovdje se, recimo, gifted djeca, identifiuju po tome koliko razlicito ( u smislu - uspjesnije) rjesavaju probleme od drugih
znaci, ne moraju ( ali obicno jesu) biti posebno bolji djaci od ostalih. desava se, kao kod mog martina, da ta djeca imaju "learning disability", a learning disability nije da dijete nesto ne moze da nauci, nego znaci da mu ne odgovara kako se u skoli uci skola u koju sam ja isla bila je stvotena za bubanje cinjenica, sto samo po sebi ubija kreativnost. inteligentnija i "jaca" djeca se izbore s tim ( nekoga ni skola ne moze ubiti u pojam), ponekoj djeci taj nacin ucenja i odgovara, a vecina - tavori ovdje se gleda da se nadje nacin da se nauci vecinu. oni bolji ce ionako da nauce kreativnija ( gifted) djeca se izdvajaju, jer najcesce ometaju nastavu i dosadno im je dok vecina nesto ne skonta, pa prave probleme e sad - kreativnost nije dosta, neke se stvari moraju i znati. ali to mora biti ona vrsta upotrebljivog znanja, kad si u stanju stvari da povezujes, a ne znanja "napamet" ja sad ne znam da li kod nas vlada misljenje da su ljudi malo previse kreativni ( godine i stoljeca borbe s glupim zakonima, tesim nametima...), pa se zato u skoli kreativnost ubija, ili to tako slucajno ispada, ili je nebitno da se vecina djece necemu nauce, sve dok 4-5 skonta... ovdje opet, samo trube o kreativnosti, a ja stalno ponavljam da se tablica mnozenja mozda i mora razumjeti, al opet se najlakse nauci napamet...
|
|
|
#7 |
|
Proud member
|
Kreativnost nije uvijek pozeljna osobina. Na primjer, kreativan portir je ili los portir ili dobar lopov.
|
|
|
#8 |
|
nocna mora
|
ovdje sam u zadnje vrijeme puno citala o automobilsoj industriji koja, jel, ne stoji dobro
i stalno se istice toyota, koja je najproduktivnija smatra se da je to tako zato sto ( ukratko ja ovo, naravno) 1. rotiraju radnike na traci, pa radnici upoznajeu cijeli proces i ne rade stalno isto 2. ohrabruju radnike na traci da daju svoje primjedbe kako rad na traci moze biti bolji/laksi/ljepsi... radnici se ovako osjecaju bolje, jer nisu tretirani kao srafovi i jer mogu da daju input tamo gdje su eksperti i gdje mogu da pokazu kreativnost naprosto, ne mozes biti samo kreativan, moras znat nesto o necemu ( hocu reci, kreativnost nije poza, nego potreba, i jedino u potrebi ima smisla). isto tako, iznenadjujuce je gdje se sve da biti kreativan... iz nekog razloga kreativnost se po defaultu pripisuje umjetnicima ( umjetnik = kreativan, sto i jeste tacno, ali je ograniceno) i to je to. a to je mozda, za ljudski opstanak, najmanje bitna kreativnost
|
|
|
#9 |
|
Ko kaze da nema ovo.
|
Ja sam apsolutno nekreativan.
Mene treba vezati za traku i gurati mi šarafe. Doduše, poslije 2 dana više neću biti sretan. Jel' to znak da bih ja volio da sam kreativan (a nisam) ili to nema veze s tim?
|
|
|
#10 |
|
Ko kaze da nema ovo.
|
Mislim, ne pretjerujem, stvarno mislim da nisam nešto kreativan što sam vidio u dosta situacija
Više se bavim logičnim rješenjima koji i nisu baš out-of-the-box. Jel' kreativno rješenje po defaultu out of the box?
neda mi žena da pričam o politici... Last edited by phenno; 09-25-2009 at 07:28. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Proud member
|
ali moze na kreativne nacina da kontrolira ko ulazi i izlazi (neki svoj sistem napraviti)...mozda nesto vise iz toga izvuce sto je korisno. kreativnost ne znaci da ne napravi ono sto se zahtjeva od njega...
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Proud member
|
Quote:
Ima zanimljivih djelova o obrazovanju, odgoju i svakodnevnom ramzisljanju koja pomazu svakome da razvija kreativnost. Isto tako objasnjava sta znaci creative personality...razlicito je od stereotipa kreativnosti kojima se susrecemo. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
nocna mora
|
rjesenje ne mora biti, ali nacin razmisljanja da bi se doslo do rjesenja jeste. bar kako ja to vidim.
dakle, ne pokusavas da "fitujes" rjesenje, nego o njemu razmisljas "bez predrasuda", da se tako izrazim. recimo, igraju se moji sinovi s nekom djecom u igraonici. igraonica je napravljena tako da ima "palubu" izdignutu na dva metra, imitacija broda, i na toj palubi bruka stvari. i djeca, naravno, sve to pobacaju dole. mi im kazemo da spreme. vecina djece uzima te stvari i merdevinama nose gore. nkea djeca shvate da je bolje da zavezu konop za jednu antu, potrpaju veci broj igracaa u kantu i izvuku gore eto, to je to reativno razmisljanje. nista posebno, nista epohalno, ali bolji nacin da se rijesi problem, a ne obavezno prvi ocit nacin
|
|
|
#14 |
|
Proud member
|
ja, ja, ... vidjao sam takve... i onda naprave haos. A oni najkreativniji se definitivno kad-tad pretvore u lopove.
|
|
|
#15 |
|
Proud member
|
Ja mislim da je lijenost majka kreativnosti.
|
|
|
#16 |
|
Ko kaze da nema ovo.
|
nop... probao sam i taj štos
|
|
|
#17 |
|
Fateless
|
cim ti kreativni pocnu objasnjavati kako su to oni kreativni, zajebi posao. to je vec znak da je vecina toga smisljena, procitana negdje ili da jednostavno nema nista sa kreativnim procesom koji se odvija unutra. ili te nemaju sta nauciti ili te uce krivu stvar.
ja mislim da se kreativnost svodi na uspjesnu sintezu postojecih komponenti. rijetko je vidjeti nekoga ko stvarno izmisli nesto sasvim novo. zato je po meni najveca kreativnost multidisciplinarna - ljudi koji se nalaze aktivno u razlicitim sferama zivota imaju i perspektivu na razlicite vrste problema i upoznati su sa razlicitim nacinima rjesavanja i onda imaju vise sanse da naprave sintezu.
|
|
|
#18 |
|
Proud member
|
The Creative Personality
stari clanak...ali nema veze valjda se nije promijenilo sta je pisac htio reci.
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|